Bereid je nu al voor op je bezoek

Ga even op prospectie of plan nu al een twee- (of drie-, of vier-...)daagse rond de zoektocht deze zomer. Dit zijn onze tips om het maximum uit je bezoek te halen.

Must visits in Zonnebeke

Memorial Museum Passchendaele 1917

Een bezoek aan Zonnebeke is onmogelijk zonder een passage in het Memorial Musuem Passchendaele 1917. In het museum word je op een toegankelijke manier meegezogen in het verhaal van de Eerste Wereldoorlog en de Slag bij Passsendale, een van de gruwelijkste veldslagen uit die periode. Aan de hand van anekdotes, brieven, videofragmenten en gereconstrueerde loopgraven krijg je zicht op het leven op en rond de slagvelden. Ook voor kinderen is het museum aan aanrader: samen met mascottes Lisa en Louis en museumratje Maurice kunnen zij het museum op een actieve manier leren kennen.

De Oude Kaasmakerij

Al meer dan negen decennia is Passendale niet alleen het dorp van de Groote Oorlog, maar ook het epicentrum van de smakelijke kaas met de gelijknamige naam. In de Oude Kaasmakerij – zoals de naam doet vermoeden oorspronkelijk een kaasfabriek, nu een museum – leer je welke stap in het productieproces lang staatsgeheim bleef en waarom de kaasfabriek intussen naar het centrum verhuisde.
Onze tip: heel regelmatig organiseert De Oude Kaasmakerij een kaas- en breugelavond. Kaasplank à volonté? Jawel! Op de facebookpagina van de Oude Kaasmakerij vind je op welke dagen je je agenda (en je maag) het best leeg houdt.

De heksenstoet

Sinds jaar en dag is Beselare, deelgemeente van Zonnebeke, synoniem met folklore. Verhalen over spoken en heksen leven er vandaag nog steeds: in de volksmond spreekt men dan ook over de Tovenaressenparochie, en niet over Beselare. Sinds 1950 trekt tweejaarlijks een heksenstoet door het dorp. Lucky you, want dit zoektochtjaar is ook een heksenjaar. Op 30 juli 2023 kan je de stoet zelf beleven. Een aanrader! Op heksenstoet.be vind je alle info.

Must visits in Roeselare

(Brouwerij) Rodenbach

Wie Roeselare zegt, gooit er in één adem ook ‘Rodenbach’ uit. De van oorsprong Duitse familie speelt in elk verhaal over de stad een kleine of grote rol. In de brouwerij leer je niet alleen de familie een stuk beter kennen, je ontdekt er ook hoe Rodenbach aan zijn typische smaak komt.

Het Kunstuur

Na Mechelen en Hasselt is Roeselare de tijdelijke thuishaven van kunsttentoonstelling Kunstuur. Het initiatief van broers Joost en Hans Bourlon is even simpel als geniaal: in een uur tijd nemen bekende en minder bekende Vlamingen je mee in het werk van talloze Vlaamse schilders tussen 1850 en 1950 uit verschillende stromingen. Reserveren doe je vooraf en online via kunstuur.be.

Streetart in Krottegem

Pal achter het Roeselaarse station gaat een nieuwe wereld open. Krottegem, zoals de wijk wordt genoemd, is hét streetart-walhalla van de stad. Achter elke hoek en ieder pleintje zijn muren opgeleukt met kleurrijke schilderingen. Op de zoektochtroute kom je er enkele voorbij, maar via visitroeselare.be vind je nog drie andere manieren om de streetart te ontdekken.